VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

AFM zaait verwarring

Bij geldgevers en hypotheekadviseurs heerst verwarring over de maximale leencapaciteit voor tweeverdieners. Die is per 1 januari 2012 verruimd volgens de richtlijnen van de NHG en de Gedragscode Hypothecaire Financieringen; toezichthouder AFM vindt dat echter onverantwoord. Geldgever Obvion past de nieuwe norm daarom niet toe, ABN Amro voorlopig wel.

Rabobank-dochter Obvion riskeert liever geen AFM-boete en blijft de oude woonquote voor tweeverdieners hanteren. Ook Achmea-dochter Woonfonds volgt het standpunt van de AFM. De ABN Amro Hypotheken Groep (ABN Amro, Florius, MoneYou) wil eerst met de toezichthouder praten, voordat de uitbreiding van de acceptatienormen wordt teruggedraaid. "Vooralsnog hanteren wij de nieuwe Nibud-normen 2012."

Bij het intermediair heerst irritatie over de ontstane situatie. "Het lijkt erop dat aanbieders alles aangrijpen om maar minder hypotheek te hoeven verstrekken", vindt serviceprovider De Financiële Makelaar, die aangeeft dat alleen tweeverdieners met een inkomen tot € 20.000 er met de nieuwe verstrekkingsnormen op vooruit gaan. En adviseur Jos Koets noemt het in zijn vaste column bij IEX.nl "een grote, onwerkbare puinhoop". Hij vraagt zich hardop of hoe nu verder te moeten. "Krijgen we nu twee gedragscodes: een Nibud-NHG- en een AFM-DNB-variant?"

Bron: AM 04-01-2012 •
DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 04/01/2012 12:19.27