VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Zware sancties bij omzeilen collectief ontslagregels

 

Een werkgever die het niet zo nauw neemt met de regels voor een collectief ontslag loopt het risico op een forse financiële sanctie. Wie nalaat een ontslag van 20 of meer werknemers te melden bij UWV, krijgt een boete die op kan lopen tot vele tonnen. Ook kan het bedrijf verplicht worden om ontslagen werknemers opnieuw in dienst te nemen.

 

Dat is de consequentie van de nieuwe wet melding collectief ontslag die per 1 maart in werking treedt. De aangescherpte wet komt er na meldingen van vakbonden en arbeidsrechtjuristen dat de huidige regels voor het melden van ontslagrondes makkelijk omzeild kunnen worden.

 

Ontslagronde melden
Onder de nieuwe wet moet een bedrijf een ontslagronde van 20 of meer werknemers melden bij uitkeringsinstantie UWV én de vakbonden raadplegen, ook als de werkgever individuele regelingen afsluit met toestemming van de werknemer. Wie dat niet doet, kan per werknemer met een modaal inkomen een boete oplopend tot bijna € 20.000 krijgen, plus de kosten van een nieuwe ontslagprocedure.
De afgelopen jaren sloten met name bouwbedrijven individuele deals af in de hoop de vakbonden buiten de deur te houden. De bonden worden bij ontslagrondes doorgaans betrokken bij het opstellen van sociale plannen.

 

 

Wet geen dag te vroeg
Bestuurslid John Kerstens van FNV Bouw is blij met de nieuwe wet die volgens hem door de malaise in de bouw ‘geen dag te vroeg komt’. Hij zegt in politiek Den Haag ook te hebben geijverd voor een hardere sanctie op naleving van de wet. Als achteraf blijkt dat een bedrijf ten onrechte heeft nagelaten melding te doen van een collectief ontslag wordt de opzegging van de arbeidsovereenkomst ‘vernietigbaar’. Dat is nu niet zo.

 

Volgens hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg gaat het om een ‘forse sanctie’. ‘De werkgever loopt straks het risico dat een ontslagen werknemer achteraf een beroep doet op de aangepaste wet en het dienstverband al die tijd doorgelopen heeft. De werkgever moet het loon dan alsnog uit betalen mét een wettelijke verhoging. Ook bestaat de kans dat hij de werknemer opnieuw in dienst moet nemen.’ Een werknemer kan tot maximaal zes maanden na dato het ontslag laten vernietigen. Verburg: ‘Zeker nu verwacht ik dat werknemers die nog geen nieuwe baan hebben dat niet na zullen laten.’

 

Niet melden is dus duur....
Wie vanaf 1 maart verzuimt te melden dat hij van plan is twintig of meer werknemers om bedrijfseconomische redenen te ontslaan loopt dus een groot financieel risico. Als de ontslagen werknemer aan de bel trekt, kan het ontslag tot zes maanden na dato worden vernietigd. Circa 120% van het loon moet dan alsnog worden uitbetaald.

 

Bron: FD / Kleijwegt, A.  update: dinsdag 03 januari 2012, 07:47

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 03/01/2012 11:17.13