VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Ook SNS stopt hypotheekproductie via onafhankelijke adviseur

 

Reaal gaat veel minder hypotheken verkopen via onafhankelijke tussenpersonen. Ketens worden helemaal niet meer bediend, aldus een woordvoerder. Dat betekent dat tussenpersonen die zijn aangesloten bij namen als de Hypotheker, Hypotheekvisie en Hypotheekshop geen woningkredieten meer kunnen verkopen van SNS. Deze ketens zijn goed voor meer dan de helft van de onafhankelijke tussenpersonen. Tot nu toe wordt de helft van de hypotheekproducten van SNS verkocht via tussenpersonen.

 

Ook BNP Paribas stopt

Het nieuws komt op het moment waarop bekend wordt dat ook BNP Paribas, de grote Franse bank, helemaal stopt met het aanbieden van hypothecaire leningen in Nederland. BNP gold vorig jaar nog als grote groeier. Als prijsvechter wisten de Fransen al snel 8% van de markt in handen te krijgen.

 

Veel banken kijken kritisch naar kredietverlening, omdat ze door nieuwe regelgeving aan hogere kapitaaleisen moeten voldoen. Bovendien wordt het voor veel banken steeds lastiger om alle nieuwe en oude kredieten te financieren — te ‘funden’, in jargon — omdat door de eurocrisis markten voor bijvoorbeeld obligaties en securitisatie (doorverkopen hypotheekportefeuille) op slot zitten.

 

Reaal: duidelijke scheiding aanbrengen

Een woordvoerder van SNS zegt dat de nieuwe beperkingen op verkoop door derden ‘zeker effecten hebben op de funding’ maar dat dat ‘niet de voornaamste reden is voor de wijzigingen’. Het bedrijf wil een duidelijker scheiding aanbrengen tussen hypotheken met de naam SNS, die uitsluitend nog via eigen kantoren worden verkocht, en de hypotheken via tussenpersonen, die alleen recht hebben op de merknaam BLG. Volgens de woordvoerder staan ‘zelfstandige tussenpersonen dichter bij de klant’ en is dat de reden waarom ketens de BLG-hypotheken niet meer mogen verkopen. Voor bestaande klanten heeft dit geen gevolgen.

 

Vereniging Eigen Huis

Of dat laatste ook geldt voor klanten van BNP Paribas, is nog maar de vraag. Een prijsvechter die zich terugtrekt uit Nederland, heeft niet de neiging klanten gunstige tarieven te geven als de lening verlengd moet worden, merkt de Vereniging Eigen Huis. ‘Je zult zien dat je het voordeel dat je had omdat je naar een prijsvechter ging, verdwijnt’, zegt een woordvoerder.

 

Bron: FD / Cor de Horde  dinsdag 13 december 2011,

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 13/12/2011 14:01.14