VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Financiën niet voor soepelere hypotheekregels

 

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) voelt niets voor soepelere regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Gedoogpartner PVV drong daar tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer op aan, omdat potentiële huizenkopers te vaak nul op het rekest zouden krijgen van banken.

 

De Jager deelde de zorgen over de moeizaam functionerende woningmarkt, maar volgens hem heeft dat niets te maken met onlangs aangescherpte hypotheekregels. Die zijn er volgens de bewindsman sinds augustus om te voorkomen dat huizenkopers zich in te grote schulden steken.

 

De bovengrens voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is 108% van de waarde van de woning, zonder NHG is dat 106%.

 

De Jager voelt er evenmin voor om de grens voor het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie langer op € 350.000 te houden, zoals het CDA graag zou zien. De NHG-grens werd in 2009 tijdelijk - tot eind dit jaar - verhoogd van € 265.000 naar € 350.000. Volgens De Jager valt momenteel 80% van de hypotheken onder de NHG-grens en werkt dit marktverstorend. Bovendien is het totale garantiebedrag voor de schatkist daarmee opgelopen tot € 132 mld. "Wij zien geen noodzaak voor zo'n grote overheidsrol op de markt", aldus De Jager.

 

Het beroep op de garantie nam in de eerste drie kwartalen van het jaar sterk toe, bleek deze week. In totaal ging het om 1.400 aanvragen na een gedwongen verkoop met verlies, ten opzichte van 981 in dezelfde periode een jaar terug, ofwel een toename naar zo’n 143% !!  

Bron: AM 07102011

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 07/10/2011 09:56.59