VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Banken te strikt bij hypotheek

 

CDA en PVV willen dat minister De Jager van Financiën met de banken aan tafel gaat over de nieuwe gedragscode voor het verstrekken van hypotheken. De banken interpreteren de code, die per augustus geldt, volgens hen veel te strikt en zetten zo de huizenmarkt op slot. Dit stelden de twee partijen bij de Algemene Financiële Beschouwingen, die woensdag en donderdag worden gevoerd met minister Jan Kees de Jager en staatssecretaris Frans Weekers. De Jager reageert donderdag.

 

De banken zijn mede op verzoek van de Kamer al in overleg met toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). CDA-Kamerlid Elly Blanksma wil hier echter meer druk op zetten, onder andere door bemoeienis van de minister. ‘De AFM beoordeelt achteraf of banken te ruimhartig zijn geweest. Dat maakt ze onzeker, terwijl de code zekerheid moet geven.’ Volgens Blanksma moet de ‘naming and shaming’ door de AFM blijven, maar hebben bankiers behoefte aan meer duidelijkheid over de criteria waarop ze beoordeeld worden. ‘Bankiers moeten zich vrij voelen om maatwerk te leveren. Op dit moment kan ik bijvoorbeeld geen hypotheek krijgen omdat mijn baan te onzeker is.’

 

Meer houvast

De banken zitten niet te  wachten op een nieuwe gedragscode die soepeler is. Het is volgens hen vooral de combinatie van economische onzekerheid en nog altijd te hoge prijzen die voor stagnatie zorgt. Volgens De Hypotheker, een van de grootste adviesketens, heeft de aangescherpte code echter wel degelijk grote gevolgen. ‘Wij moeten nu 20% van de klanten naar huis sturen omdat ze geen lening krijgen van de banken’, zei directeur Paul van der Meijs woensdag tijdens een hypotheekcongres in Amsterdam.

 

De oproep om met de AFM te praten over meer maatwerk ondersteunt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wel. ‘Dat gebeurt nu al, en dat gesprek gaat voort.’ De AFM bevestigt dat onlangs een gesprek heeft plaatsgevonden, waarbij ook het ministerie aanwezig was, om te praten over hoe om te gaan met specifieke gevallen. De gedragscode biedt ruimte voor afwijkingen, maar banken zijn beducht om daar op grote schaal gebruik van te maken omdat de AFM daar boetes voor kan geven. De gesprekken kunnen de banken meer houvast bieden.

 

Crisismaatregel

CDA en PVV willen verder de Nationale Hypotheek Garantie handhaven voor huizen tot € 350.000. De geplande verlaging tot het oude niveau van € 265.000 per 1 januari willen ze terugdraaien.

 

De VVD, in 2009 initiatiefnemer voor het verhogen van de garantie als crisismaatregel, wacht het antwoord van de minister donderdag af. De PvdA beraadt zich ook nog, maar lijkt geneigd deze wens te steunen.

 

Er zit nu € 700 mln in het garantiefonds en dat is volgens stresstesten zelfs bij zware economische tegenwind genoeg. De NHG kan volgens Blanksma dit hoge niveau houden door een hogere premie van huizenkopers te vragen. Ongeveer 70% van alle huizenverkopen vallen binnen de hogere grens.

 

Nog onzekerder

Volgens PvdA, D66 en Groen- Links heerst op de huizenmarkt nu de rust van het kerkhof omdat het kabinet de hypotheekrenteaftrek alsmaar niet aanpakt, ondanks aanmoedigingen van Bouwend Nederland, werkgeversvereniging VNO, de Rabo en tal van economen. Blanksma houdt echter vast aan de lijn dat aanpassing van de spelregels de woningmarkt nog onzekerder zou maken.

 

Bron: FD / Klaas Broekhuizen en Cor de Horde donderdag 06 oktober 2011, 07:35

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 06/10/2011 09:11.03