VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Hypotheekmarkt in nog dieper dal

 

Het aantal aanvragen voor hypotheken is op een dieptepunt beland. Door een combinatie van nieuwe gedragsregels van banken en onzekerheid over de economie is de interesse vanaf augustus scherp gedaald. Daarmee lijkt het effect van de verlaagde overdrachtsbelasting, die per 1 juli is ingevoerd en die de schatkist € 1,2 mrd kost, na een maand al uitgewerkt. Het kabinet-Rutte wilde de moeizame huizenmarkt vlot trekken met een tijdelijke verlaging van deze belasting van 6% naar 2% van de koopsom.

 

In juli waren er meer aanvragen, maar daarna ging het bergafwaarts. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) laat op zijn website zien dat er in augustus nog maar gemiddeld tweeduizend aanvragen per week binnenkwamen voor een hypotheekofferte, de eerste stap op weg naar een hypothecaire lening. Vergeleken met de juliweken is dat een halvering. Niet alleen de vakantiemaand augustus was slecht. In de eerste drie weken van september was de markt niet veel beter: rond de 2.400 door het HDN geregistreerde aanvragen per week. Dat is ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Dalende vraag

De gegevens van het HDN beslaan ongeveer de helft van de Nederlands markt. Het Kadaster, dat de hele markt bijhoudt, heeft alleen gegevens over hypotheken die daadwerkelijk bij de notaris zijn gepasseerd. Trends zijn daardoor pas na maanden te zien.

 

In de hele markt wordt de dalende vraag gevoeld. 'Het is erg rustig in de winkels', zegt directielid Bas Millenaar van keten De Hypotheker. Marktleider Rabobank noemde onlangs de recente hypotheekproductie 'een all-time low', bij monde van financieel directeur Bert Bruggink. Ook bij andere banken zijn deze geluiden te horen.

 

Volgens directeur Ron Bavelaar van keten De Hypotheekshop gingen de aanvragen in juli nog omhoog, vlak na de belastingverlaging. 'Maar vanaf augustus is de markt in elkaar gezakt.'

 

Hoofdprijs

Sinds augustus is de nieuwe Gedragscode Hypotheken van kracht. Daarin zijn banken, daartoe aangespoord door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), strenger geworden in hun kredietverstrekking. Een huis mag bijvoorbeeld nog maar voor 50% met een aflossingsvrije hypotheek gefinancierd worden.

 

Bovendien is in dezelfde periode onzekerheid over de economie vergroot door speculaties over een faillissement van Griekenland en problemen met het overheidstekort in de VS. Afgelopen week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek een scherpe daling van het consumentenvertrouwen in zowel augustus als september.

 

Goed nieuws voor de huizenkoper is dat de hypotheekrente is gedaald. 'Samen met de lagere overdrachtsbelasting kun je nu 9% meer lenen dan in juni', zegt Bavelaar. Toch blijven kopers weg, volgens hem omdat ze eerst hun eigen huis willen verkopen. 'Ze willen nog te vaak de hoofdprijs hebben. Je moet bereid zijn je huis scherp in de markt te zetten.'

 

Consument beschermen

Bavelaar wil dat banken bij leningen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afwijken van de nieuwe code, omdat die strenger is dan die van de NHG. Dan zou een koper 2% meer kunnen lenen. 'Die heeft een consument keihard nodig', zegt hij.

 

De meeste banken zijn daar echter niet toe bereid. Ze zeggen de consument te willen beschermen tegen overcreditering, terwijl veel hypotheekadviseurs stellen dat die consument dankzij de NHG al zeer goed beschermd is.

 

De huizenmarkt kan een nieuwe klap krijgen, waarschuwt Bavelaar, als het kabinet zou besluiten de tijdelijke verhoging van de NHG-grens tot 3,5 ton in januari terug te draaien. Hypotheken zonder NHG zijn duurder, zodat nog minder mensen een hypotheek kunnen nemen.

 

Bron: FD / Cor de Horde laar Tuesday 27 September 2011, 00:00

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 27/09/2011 09:45.20