VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Geen advocaat meer nodig bij bedragen tot 25.000 euro

 

Sinds 1 juli 2011 heb je geen advocaat meer nodig om voor bedragen tot 25.000 euro naar de rechter te gaan. Meer rechtzoekenden krijgen hierdoor toegang tot de rechtspraak. Niet alleen alle arbeidszaken en huurzaken, maar ook alle consumentenzaken, consumentenkredieten (tot 40.000 euro) en alle geldvorderingen tot 25.000 euro worden voortaan door de kantonrechter behandeld. Omdat je bij de kantonrechter niet verplicht bent een advocaat in te schakelen, krijgen hierdoor meer mensen toegang tot de rechtspraak. Natuurlijk is goede rechtshulp niet onverstandig, als je voor de kantonrechter een zo sterk mogelijke juridische positie wil hebben. Dit hoeft echter geen dure advocaat te zijn.

Geen verlies van kwaliteit
Aanvankelijk werd door sommige advocaten gevreesd dat deze verschuiving zou leiden tot meer beunhazerij binnen de juridische sector. Als mensen niet meer verplicht zijn bij een bedrag tot 25.000 euro met een advocaat voor de rechter te verschijnen, kan ook 'een geschrapte advocaat of andere charlatan' zich voor een lage prijs aanbieden als adviseur. Dit is echter geen logische verwachting: in veel kantonzaken (ontslagvergoeding, aandelenlease) zijn de financiële belangen nu al een stuk hoger dan 25.000 euro.  

Lagere tarieven advocaten ?
Eerder is de verwachting dat advocaten met goedkopere tarieven moeten komen om te kunnen concurreren met andere juridische dienstverleners zoals deurwaarders, rechtsbijstandverzekeraars en juridische advieskantoren. Vooral zelfstandige advocaten zonder personeel met een algemene praktijk zullen hier last van hebben. Gezien de hoge tarieven van advocaten, kan deze wetswijziging dus een voor de rechtzoekende positieve marktwerking tot gevolg hebben.

Consumentenkoop
Alle zaken betreffende consumentenkoop vallen dus voortaan ook onder de competentie van de kantonrechter. Voor de duidelijkheid: consumentenkoop is een koopovereenkomst tussen een professionele verkoper en een particuliere koper. Niet elke koopovereenkomst valt onder consumentenkoop. Consumentenkoop geldt alleen voor producten als levensmiddelen, wasmachines en auto's. De regeling geldt niet voor diensten, zoals het boeken van een reis, het afsluiten van een verzekering of het aangaan van een lening.

Een procedure bij de kantonrechter verloopt overigens sneller dan een procedure bij de rechtbank, omdat de termijnen bij de rechtbank langer zijn en vaker uitstel wordt toegestaan dan bij de kantonrechter.

Opmerking: in een procedure voor de kantonrechter wordt geen onderscheid gemaakt tussen een particuliere of zakelijke partij. Zo versterkt deze wetswijziging ook de positie van zakelijke partijen binnen het MKB die nu geldvorderingen op andere partijen tot 25.000 euro kunnen verhalen zonder advocaat.

Bron: jurofoon 28 juni 2011

DeHypothekenMakelaar.nl

 

Lees ook: Advocaten onterecht angstig voor juridische beunhazenLaatste update: 07/07/2011 14:33.10