VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rabo wil volledige aflossing voor starter verplichten

 

 

De Rabobank pleit voor een een verplichte annuïteitenhypotheek voor starters en andere nieuwkomers op de woningmarkt. Dat moet de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. De overheid bespaart volgens het plan op de aftrekbare hypotheekrente en zou dit fiscale voordeel op lange termijn moeten veiligstellen voor huizenbezitters. Daarover bericht NRC.

 

Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, pleitte hier vanochtend voor tijdens een persconferentie. Hij spreekt van een 'handreiking' van de Rabobank en andere banken aan de politiek en andere partijen om de impasse op de woningmarkt te doorbreken en de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Na overleg met toezichthouder AFM en andere banken denkt Moerland dat er breed draagvlak is voor een nationaal akkoord om dit te bereiken, 'ook via de Nederlandse Vereniging van Banken.'

 

Een nationaal akkoord is 'om paternalistische motieven goed', zei Moerland. 'Het is goed als mensen bezit opbouwen. Dat is een deugd.'

 

Bron: NRC / InFinance

Rabobank wil gehele aflossing hypotheek verplichten

NRC /  Eppo König ECONOMIE 16062011

De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, wil zo snel mogelijk een nationaal akkoord over de invoering van een verplichte annuïteitenhypotheek voor starters en andere nieuwkomers op de woningmarkt. Zo’n hypotheek met volledige aflossing moet de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. De overheid bespaart volgens het plan op de aftrekbare hypotheekrente en zou dit fiscale voordeel op lange termijn moeten veiligstellen voor huizenbezitters.

‘Een handreiking aan de politiek om woningmarkt te doorbreken’

Dat heeft bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland, vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie voorafgaand aan de algemene ledenvergadering. Hij spreekt van een “handreiking” van de Rabobank en andere banken aan de politiek en andere partijen om de impasse op de woningmarkt te doorbreken en de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Na overleg met toezichthouder AFM en andere banken denkt Moerland dat er “breed draagvlak” is voor zo’n nationaal akkoord, “ook via de Nederlandse Vereniging van Banken”.

Moerland heeft een tien punten-plan gemaakt om met “vereende krachten” de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De annuïteitenhypotheek – waarbij de koper de hypotheeklening met een vast maandbedrag tijdens de looptijd geheel afbetaalt – moet op termijn de Nederlandse schuldenlast verminderen. Met name de aflossingsvrije hypotheek heeft gemaakt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Nederland onlangs aanwees als het land met de grootste hypotheekschuld (625 miljard euro) ter wereld in verhouding tot het bruto binnenlands product, zei topman Moerland.

‘Overheid moet overdrachtsbelasting voor huizenkopers herzien’

Met de invoering van de annuïteitenhypotheek bespaart de overheid op de aftrek van de hypotheekrente. Bij deze hypotheekvorm betalen kopers gedurende de looptijd van de hypotheek steeds minder rente en wordt de lening geheel afgelost. Bij de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek daarentegen maken kopers vaak dertig jaar lang maximaal gebruik van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

De stimulans voor de doorstroming op de woningmarkt zit in het geld dat de overheid bespaart, zegt Moerland. Deze besparing zou de overheid kunnen gebruiken om de overdrachtsbelasting (6 procent van de koopsom) voor huizenkopers “te herzien”. Eventuele afschaffing van de overdrachtsbelasting zou starters ook moeten compenseren omdat hun lasten maandelijks 15 procent stijgen met een annuïteitenhypotheek, heeft Moerland berekend.

Verder zou de toezichthouder de strenge leningvoorwaarden waar hypotheekverstrekkers aan gebonden zijn, moeten loslaten, om ruimte te maken voor “professionele inschatting”. Moerland sprak van “verkrampte hypotheekverstrekkers” en “verlammingsverschijnselen”.

Een betere inkomenstoets op de sociale woningmarkt kan de doorstroming ook bevorderen, zei Moerland. Nu zou het te vaak voorkomen dat mensen met een relatief hoog inkomen nu goedkoop kunnen huren. Verder zouden gemeenten bereid moeten zijn om hun grondprijs te verlagen om de prijs van nieuwe woningen terug te brengen.

Een nationaal akkoord is “om paternalistische motieven goed”, zei Moerland. “Het is goed als mensen bezit opbouwen. Dat is een deugd.”

Bron: NRC /  Eppo König ECONOMIE

 

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 16/06/2011 16:30.59