VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

NMA ziet geen reden voor ingrijpen op hypotheekmarkt

 

De NMA ziet geen reden om prijsregulerende maatregelen te nemen op de hypotheekmarkt. De mededingingsautoriteit vindt dat er voldoende concurrentie is en signaleert dat de rentetarieven, na een forse stijging in de afgelopen jaren, inmiddels weer zijn gedaald tot het niveau van voor de kredietcrisis. Desalniettemin concludeert de NMA in haar Sectorstudie Hypotheekmarkt dat de hogere rentemarges vooral het gevolg zijn geweest van een gebrek aan concurrentie; daarvoor wordt onder meer gewezen naar het verdwijnen van partijen zoals GMAC en de fusie tussen ABN Amro en Fortis.

 

Aanwijzingen voor prijsafspraken heeft de NMA niet kunnen vinden: "Het is niet aannemelijk dat prijsafspraken een verklaring vormen voor de opmerkelijke toename van de marges sinds 2008." De voorwaarden die Brussel heeft gesteld aan de staatssteun voor ABN Amro, Aegon en ING (geen prijsleiderschap) zouden wel een factor geweest kunnen zijn die de rentetarieven heeft doen stijgen, concludeert de NMA. Toegenomen concurrentie en het herstel van de kapitaalmarkten hebben inmiddels de marges weer doen krimpen. Wel doet de NMA een aantal aanbevelingen, onder meer aan consumenten: "Zij zouden meerdere hypotheekverstrekkers met elkaar moeten vergelijken.

 

De grote Nederlandse banken rekenen over het algemeen namelijk hogere hypotheekrentes dan andere aanbieders." Een actievere rol van de consument, die over het algemeen een voorkeur heeft voor een grote bank, kan de concurrentie op de markt dus vergroten, zo stelt de NMA.

 

Bron: AM 31052011

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 31/05/2011 13:32.24