VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Merkinbreuk succesvol verdedigd: Marlies Dekkers wint lingerieoorlog

Lingeriebedrijf Sapph moet stoppen met het maken van bh’s met bandjes boven de cups. De ontwerpen lijken te veel op die van lingeriemerk Marlies Dekkers.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten in een door Dekkers aangespannen civiele bodemprocedure. Dekkers (45) begon in 2009 een zaak tegen Sapph, dat nog steeds deels eigendom is van oprichter Rob Heilbron (65). Ze eist schadevergoeding en winstafdracht wegens merkinbreuk. Sapph moet nu de schade vergoeden. Hoe hoog die  zal zijn, is nog niet bekend.

Inzet zijn bh's met bandjes boven de cups, volgens Dekkers haar signatuur. Sapph verkoopt ze een stuk goedkoper, zodat vrouwen 'in een Dekkers-bh kunnen lopen zonder de Dekkers-prijs ervoor te betalen', zei de onderneemster in een interview met Het Financieele Dagblad in 2010. Ze omschreef het concurrerende merk als 'een parasiet' die haar 'hele gedachtengoed kopieert'.

Uniek

De rechter oordeelde dat diverse ontwerpen van Dekkers uniek zijn en onder het auteursrecht vallen. 'Door de wijze waarop Marlies Dekkers de bandjes gebruikt, ontstaat een duidelijke accentuering van de lijn van de borsten alsmede van de bovenste lijn van de cups, terwijl een dergelijke accentuering bij eerdere bh's (van andere ontwerpers) ontbreekt', aldus de verklaring.

De rechtbank heeft tien bh's en drie slips van Sapph vergeleken met de door Marlies Dekkers ontworpen bh's en slips. Zij komt tot de conclusie dat Sapph met vier van de door haar ontworpen bh's en één slip inbreuk maakt op de auteursrechten van Marlies Dekkers.

Schade vergoeden

De rechtbank heeft Sapph veroordeeld om met onmiddellijke ingang te stoppen met het maken van inbreuk op de auteursrechten van Marlies Dekkers. Doet Sapph dit niet dan moet dit bedrijf een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag met een maximum van  5 mln euro. Sapph moet ook inzicht geven in de behaalde winst met de vijf inbreukmakende producten. Wanneer Sapph dit niet doet, moet het bedrijf ook een dwangsom betalen.

Sapph moet de schade vergoeden die Marlies Dekkers door de auteursrechtinbreuk heeft geleden óf de winst afdragen die het bedrijf met de inbreukmakende producten heeft behaald. Dit is ter keuze aan Marlies Dekkers. Sapph wordt niet veroordeeld om zowel schadevergoeding te betalen als winst af te dragen, omdat artikel 27a van de Auteurswet dat niet toelaat. De hoogte van het schadebedrag moet nog worden bepaald in een nadere procedure.

De vordering van Dekkers om informatie over toeleveranciers te verstrekken en voorraden af te geven is overigens afgewezen. De rechter oordeelde dat het gaat om seizoensgebonden modellen die al uit de handel zijn gehaald.

Bron: FD.nl 25 mei 2011, 12:14 uur | FD.nl Door: Robert Mulders

VerbijsterendAdvies.nl Laatste update: 26/05/2011 09:56.41