VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Kamer stemt in met hypotheekplannen De Jager

 

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de plannen van minister De Jager om strengere regels in te voeren voor hypotheken, ondanks verzet van gedoogpartner PVV. Voortaan mag een hypotheek niet hoger zijn dan 110 procent van de waarde van een huis. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde aflossingsvrij zijn.

 

De PVV en minister Jan Kees de Jager van Financiën zijn het totaal oneens over de aanpak van tophypotheken. De PVV vindt dat De Jager een niet-bestaand probleem aanpakt en daarmee alleen maar voor onrust op de woningmarkt zorgt. De minister vindt juist dat de PVV de kop in het zand steekt.

 

In het Kamerdebat over nieuwe normen voor het verstrekken van hypotheken, die overkreditering moeten tegengaan, stelde PVV-Kamerlid Teun van Dijck dat Nederlanders al 'Europees kampioen netjes betalen zijn' en dat we het minste aantal gedwongen verkopen van de hele wereld hebben. 'Dus we zitten iets te verzinnen waardoor de onrust op de huizenmarkt alleen maar wordt aangewakkerd. Hou daar mee op anders verdiepen we de dip', aldus Van Dijck.

 

Volgens De Jager zijn er wel degelijk veel problemen: 25 procent van de huishoudens heeft betalingsachterstanden en de gedwongen verkopen zijn in het eerste kwartaal verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. 'Het is wel degelijk een probleem en dat neemt toe. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat mensen niet onverantwoord hoge schulden aangaan waar ze de rest van hun leven last van hebben.'

 

De Jager zegde de Kamer toe dat hij met de AFM en de Nederlandse banken nog eens gaat overleggen over de interpretatie van de gedragscode. Partijen als VVD en CDA trokken in het debat aan de bel omdat de banken uit angst voor boetes van de AFM en negatieve publiciteit geen enkel risico meer durven te nemen bij het verstrekken van hypotheken.

 

Afwijken van de strengere regels mogen ze wel, mits ze dat goed uitleggen. Maar de AFM oordeelt daarover achteraf en de huizenkopers hebben last van die huiverigheid bij de banken zodra de grenzen van de gedragscode in zicht komen. 'Banken wijken niet meer af van de norm omdat ze bang zijn dat ze achteraf door AFM op de vingers getikt worden. Ze hebben geen zin met pek en veren op straat te komen of met een boete in de krant te staan', zei VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

 

Bron: VVP 18052011

 

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 18/05/2011 16:15.14