VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rabobank wil soepeler regels hypotheek en meer aflossing

 

Banken moeten meer vrijheid krijgen om hypotheekleningen te verstrekken aan starters op de woningmarkt. Tegelijk zullen banken de aflossingsvrije hypotheek verder aan banden leggen.

Dat voorstel doet Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Moerland oppert dat banken, toezichthouders en verantwoordelijke ministeries op korte termijn om de tafel gaan zitten om te praten over de vastgelopen woningmarkt. 'Mijn pleidooi is om het woningmarktprobleem integraal te benaderen met als doel de doorstroming te bevorderen', aldus Moerland.

Woningmarkt ligt stil
In dat overleg wil de Rabo-voorman niet alleen zijn eigen voorstel bespreken, maar moeten ook de situatie op de huurmarkt en de hypotheekrenteaftrek worden behandeld. Over dat laatste, gevoelige onderwerp doet Moerland zelf geen voorstel.

Zijn oproep komt op het moment dat er volgens economen van zijn eigen bank 180.000 woningen te koop staan in Nederland. Dat zijn er meer dan er jaarlijks worden verkocht. Vorig jaar waren er slechts 130.000 transacties. De woningmarkt ligt stil door de angst voor economische tegenwind, een oplopende hypotheekrente, nieuwe regels en een strengere toezichthouder. Rabo heeft als marktleider in hypotheken een groot belang bij een soepele woningmarkt.

Harde toezeggingen
Door streng optreden afgelopen jaar van toezichthouder AFM, die bang is dat consumenten met te hoge schulden worden opgezadeld, durven banken nauwelijks nog hypothecaire leningen te geven aan zelfstandigen of starters. Vroeger hadden hypotheekverkopers enige vrijheid bij het inschatten van de toekomstige verdiensten van deze klanten, maar de AFM eist tegenwoordig dat inkomensprognoses gebaseerd zijn op harde toezeggingen van de werkgever, of op nauwkeurige documentatie bij een zelfstandige. Daardoor kunnen zelfs piloten en tandartsen momenteel minder makkelijk krediet krijgen.

Geef de ruimte
'Ik wil niets ten nadele van de AFM zeggen, want zij waken over overkreditering, maar deze toezichthouder heeft de mogelijkheden van banken beperkt', zegt Moerland. Hij vindt dat de AFM minder strikt moet zijn. 'Geef de hypotheekadviseurs de ruimte voor meer maatwerk', stelt hij. Onder meer Rabo kreeg vorig jaar een boete omdat sommige klanten bij wie de bank een inkomensstijging vermoedde, zoals hoogopgeleide starters, een hogere hypotheek konden krijgen dan toegestaan.

Tegelijk met een versoepeling van sommige voorwaarden wil Moerland dat banken strenger worden op een ander punt: de aflossingsvrije hypotheek. Recent hebben banken, AFM en politiek een akkoord bereikt over een nieuwe regel waardoor minstens de helft van een hypotheek in dertig jaar tijd wordt afgelost. Die regel kwam er na een scherpe stijging van het aantal aflossingsvrije hypotheken, waarbij de consument nooit van zijn schuld af komt. 'Ik denk dat dit een tussenstap is op weg naar de annuïtaire hypotheek die je vroeger had', stelt Moerland.

Weinig vanuit kabinet
Zelfs de spaarhypotheek, waarbij pas na dertig jaar in één klap wordt afgelost maar tussentijds niets, dit alles voor een zo hoog mogelijke fiscale renteaftrek, voldoet niet aan Moerlands wensen voor de toekomst.

De Rabo-voorman zegt vanuit het kabinet 'te weinig te horen' over de problemen op de woningmarkt. Zijn voorstel tot nationaal overleg over de woningmarkt doet Moerland niet namens  andere banken, maar hij 'is ervan overtuigd dat ze het een goed voorstel vinden'.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad 16 mei 2011, 7:13 uur | FD.nl Door: Cor de Horde

DeHypothekenMakelaar.nl

 

 Laatste update: 16/05/2011 09:32.14