VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

‘Medewerkers zeiden het zelf:  te veel vrijheid'

TEGENWIND - Wie mensen aanneemt, moet een helder personeelsbeleid voeren. Ellis van Baalen (50) van 2moso uit Maassluis heeft geleerd dat vrijheid niet leidt tot blijheid op de werkvloer.

'Mijn zoon René en ik hebben zes jaar geleden een distributiebedrijf opgericht. We verkopen accessoires voor Apple-producten. Tot nu toe is onze omzet elk jaar verdubbeld. In 2009 hebben we de eerste mensen aangenomen. Sommige taken groeiden ons boven het hoofd. We zijn voorzichtig begonnen. Eerst hebben we twee parttimers aangenomen - een voor het magazijn en een voor de boekhouding.

1) Burn-out  
Enkele maanden later volgden de uitzendkrachten. Dat waren er vier. Vorig jaar boden we sommigen een jaarcontract aan. Want we kenden de risico's om mensen op de loonlijst te zetten. De eerste die zo'n jaarcontract kreeg, ging al na drie maanden de ziektewet in. Een burn-out. Hij is niet meer teruggekomen. Het jaar heeft hij ziek beëindigd. Dat konden wij allemaal betalen.  Dat was probleem één.

2) Frauderende boekhouder
In oktober 2010 diende zich het andere alweer aan. Toen kreeg ik door dat er iets niet klopte met de creditcardafschriften. Er waren bedragen afgeschreven die hier in Maassluis uit de pinautomaat waren gehaald. Ik zag dat toevallig. Ik was er een keer op een zaterdagochtend en opende de post. Ik zag dat afschrift en dacht: wat raar, want met een creditcard pinnen, dat doe je niet. In totaal ging het om €3000 en René en ik hadden nooit gepind. Toen dacht ik: de boekhoudster is de enige die dat kan hebben gedaan. Zij kon ook bij de creditcard. Aan het einde van de week hebben we haar geschorst. Na overleg met een advocaat hebben we haar de maandag erna ontslagen.

3) Persoonlijke narigheid
De laatste vervelende ervaring hadden we met een uitzendkracht. Die man paste niet bij ons. Hij bleek allerlei persoonlijke narigheid te hebben: een zelfmoord in de familie en zelf veel schulden. Van werken kwam niet veel terecht. Aan de ene kant wil je zo iemand een kans gunnen. Aan de andere kant nam hij al die sores wel mee naar het werk. Door hem zijn we met sommige werkzaamheden zo'n drie maanden achteropgeraakt.

Te veel vrijheid
Nu zitten we erbovenop. We controleren de mensen veel meer. Achteraf gezien weet ik dat we te veel te goeder trouw zijn geweest, naïef eigenlijk. Dat hoorden we ook van onze medewerkers: dat ze te veel vrijheid hadden. Ze zagen dat anderen daar misbruik van maakten en zelf hadden ze ook meer behoefte aan sturing. Als ze twee keer te laat komen, verwachten ze ook dat ze gestraft worden.

Disciplinaire maatregelen
Dus ben ik autoritairder geworden. Voorheen vroeg ik: kan dit of dat eind deze week klaar zijn? Nu zeg ik: morgen ligt het op mijn bureau! Klaar! Dat vond ik niet zo makkelijk, maar het moest.

Ook hebben we een tijdje een hr-interimmer gehad. Die heeft een personeelshandboek geschreven. Daarin staat dat je op tijd binnenkomt en als het niet lukt, dat je jezelf dan op tijd afmeldt. En als het drie keer fout gaat, dat er dan disciplinaire maatregelen volgen. Eerst schriftelijke waarschuwingen en daarna ontslag. Dat geldt ook voor de houding en het gedrag. We verwachten een positieve instelling, dat men zich collegiaal opstelt en dat er gepresteerd wordt. En daarop wordt men afgerekend in zowel negatieve als positieve zin.

Bovendien zijn we met wervings- en selectiebureaus in zee gegaan. Die eerste check doen zij nu. We hebben ook een arbodienst in de arm genomen. Want als iemand arbeidsongeschikt wordt, blijf je zelf alles doorbetalen, tenzij je een arbocontract hebt. En we hebben nu een ziekteverzuimverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Als ik die eerder had gehad, had ons dat duizenden euro's gescheeld.'

Factbox 2moso Activiteit: import van accessoires voor iPod en andere Apple-producten
Opgericht: 2005 Gevestigd: Maassluis Eigenaars: Ellis van Baalen (50) en René Knierim (30)
Omzet in 2010: € 2,5 mln Werknemers: 10

Bron: 15 april 2011, 17:05 uur | FD.nl Door: Hans de Jongh

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 18/04/2011 09:53.05